Aimée de Jongh wint de Stripschapprijs

Volgens onze bescheiden en ongevraagde mening heeft de jury van de Stripschapprijs nog nooit zo makkelijk en snel een laureaat gevonden voor hun oeuvreprijs. Uiteraard en zonder enige discussie gaat de Stripschapprijs 2022 naar Aimée de Jongh.

Met haar 33 jaar dan ook nog een jonge laureaat. Maar, wat een oeuvre heeft ze opgebouwd: Snippers, De terugkeer van de wespendief, Slimme Pim, Bloesems in de herfst, Reborn en natuurlijk haar recentste meesterwerk Dagen van zand. Hiermee harkt ze internationaal de prijzen binnen en bereikt tevens een groot publiek. Een publiek dat groter is dan alleen maar enkele stripfans. “Als er één Nederlandse stripmaker de harten van de doorgewinterde liefhebber heeft weten te veroveren dan is het wel Aimée de Jongh”, zo lezen we in het juryrapport. “Maar ook die van jong geïnteresseerde heeft ze goed weten te raken. Zij is de afgelopen jaren continu in beeld als het gaat om het stripverhaal in ons land. Het is bijna vanzelfsprekend dat de commissie haar als winnaar van de Stripschapprijs 2022 heeft voorgedragen.”

Een mooie winnares, een terechte laureate en een grote buiging voor Aimée de Jongh! (foto Erwin Suvaal)