Armand van Raalte krijgt ereplaatje

Armand van Raalte zal voor de meeste mensen een illustere onbekende zijn. Toch verdient de man zijn plaats in de geschiedenis. Hij is immers de bedenker van het Nederlandse woord ‘Smurf’ en daarom komt er een ereplaatje aan het huis in Herne waar hij jarenlang woonde.

“Hij heeft de Nederlandse naam van de Smurfen uitgevonden”, vertelt zijn dochter Lucie van Raalte bij het Belgische Radio2. “Dat was niet gemakkelijk want die naam moest ook vervoegd kunnen worden. Hij moest kunnen ‘Smurfen’. Het heeft toch even geduurd om het juiste woord te vinden.”

Van Raalte, in Nederland geboren, was in dienst bij Dupuis als vertaler. Hij stierf in 1967. Mooi van de gemeente Herne dat ze hem willen eren maar of hij nu echt de bedenker is van het Nederlandse woord daar zal nog heftig over gedebatteerd moeten worden. Waarom? Lees dit artikel dan maar eens.