NBD gaat kunstmatig intelligent recenseren

We dachten even dat het een vervroegde 1 aprilgrap was maar het bleek bittere ernst. De 700 recensenten van NBD Biblion, de Nederlandse Bibliotheek Dienst, kregen van de directie een brief toegestuurd waarin duidelijk werd gesteld dat er van hun diensten geen gebruik gemaakt zal worden.

Waarom? Om de nieuwe titels sneller bij de bibliotheken te krijgen wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie om volautomatisch recensies te genereren. Je leest het goed en valt met recht en reden van verbazing van je stoel. “Een nieuwe titel wordt letterlijk digitaal gelezen en onze software kent alle metadata toe en maakt automatisch een recensie”, zo staat in de brief geschreven.

Omdat de nieuwe werkwijze veel vragen oproept, organiseert NBD Biblion op 15 maart een webinar (https://www.bigmarker.com/nbd-biblion/Automatisch-metadateren-vraag-en-antwoord-256eb96e2a688be24a0d6d90) waarin ze de talrijke vragen die bij zo’n project opborrelen zullen beantwoorden. Of die webinar ook via kunstmatige intelligentie verloopt, is niet geweten. Wij blijven in elk geval blij met de verre van kunstmatige intelligentie van onze Jos van Waterschoot.